A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Belgrád: a koszovói albánok terrortámadást terveznek

És azt a szerbek nyakába varrnák, hogy a Nyugat elítélje a belgrádi vezetést

A cél az lenne, hogy azt a benyomást keltsék, hogy a koszovói intézmények hatékonyak és gyorsan reagálnak, főleg a sérültek ellátása és az elkövetők elfogása terén, ami a megosztottsághoz erősödéséhez vezetne a koszovói szerbek körében.

A szerbiai biztonsági szolgálatok figyelmeztették a világ legnagyobb hírszerző ügynökségeit, hogy a koszovói albánok és hírszerzőik terrortámadást terveznek Koszovóban, aminek az elkövetéséért a szerbiai államvezetést vádolnák, írja a Novosti.
 
A lap forrásaira hivatkozva azt írja, a felvázolt forgatókönyv megvalósításának előkészületei már elkezdődtek azzal, hogy olyan információkat helyeztek el a sajtóban, amelyek szerint a szerb hírszerző szolgálatok állítólag támadást terveznek Koszovóban.
 
A Novosti forrásai szerint ez a médiaelőzménye a tervnek, amelyet nagyobb vallási ünnep vagy rendezvény idején aktiválnának, s a koszovói hírszerző ügynökség megbízható tagjainak egy csoportja már egy hónapja az akció megtervezésén és előkészítésén dolgozik. A terv állítólag az, hogy a támadás terrorcselekménynek tűnjön, amely sok áldozatot követel.
 
A szerbiai szolgálatok értesülései szerint a támadást követően az illetékes koszovói szervek gyorsan reagálnának, s az ottani biztonsági ügynökség nagyon gyorsan kiderítené, hogy a robbanóanyag vagy a fegyverek Közép-Szerbiából érkeztek. Azután közölnék, hogy a szerbiai szolgálatok szervezték, pénzelték és vitték véghez a támadást, az államvezetés jóváhagyásával, hogy megvádolják az albán felet, hogy képtelen megvédeni polgárait, részletezi a Novosti az állítólagos tervet.
 
A cél az lenne, hogy azt a benyomást keltsék, hogy a koszovói intézmények hatékonyak és gyorsan reagálnak, főleg a sérültek ellátása és az elkövetők elfogása terén, ami a megosztottsághoz erősödéséhez vezetne a koszovói szerbek körében. A lap arról is ír, hogy Ramush Haradinaj koszovói kormányfő ezzel az akcióval akar éket verni a szerbek közé, s biztosítani a szerb politikai erők egy részének támogatását, hogy tartalék játékosokat találjon, akik esetleg a Szerb Listát váltanák. Haradinajnak pedig sikerülne kizárni Hashim Thacit a Belgráddal folytatott párbeszédből úgy, hogy Vučić szövetségesének kiáltja ki.
 
(Novosti)