A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Kiszivárgott a szlovák államfőválasztás időpontja

Bugár már a politikai nyugdíjra készül

Novemberben zajlottak az önkormányzati választások, de hamarosan hivatalosan is elindul az államfőválasztási kampány. Andrej Danko házelnök január 10-én csütörtökön délben jelenti be az elnökválasztás időpontját, az Akutality.sk azonban már most, csütörtök hajnalban tudni véli, hogy a voksolás első körére március 16-án kerül sor, és amennyiben egyik jelölt sem szerzi meg a voksok 50 százalékát akkor a második forduló két héttel később zajlik majd.
 
 A jelölteknek három hetük van arra, hogy hivatalosan is benyújtsák „jelentkezésüket”. Nem csak a Smer és az SNS adós még a jelöltállítással, az ellenzék oldalán az OľaNO és a KDH sem nevezte még meg, hogy kit indít vagy támogat a megmérettetésen. Bár a Smer esetében már körvonalazódik valami: Fico felkérésére Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság egyik alelnöke fontolóra veszi a jelölés elfogadását. Pár napot kért válaszadásra, ám szakértők már megjegyezték, ha vállalja a kihívást, egy időre fel kell függesztenie pozícióját Brüsszelben.
Az SNS esetében annyit lehet tudni, hogy Andrej Danko korábbi saját bevallása szerint „örülne egy női jelöltnek“. Láthatóan azonban mindenképp meg akarja várni a Smer jelöltjét. Az SNS elnöke azonban hangsúlyozta, hogy pártja számára sokkal fontosabbak lesznek a májusban esedékes európai parlamenti választások.
Az ellenzék legnagyobb valószínűséggel Róbert Mistrík független jelölt mögé sorakozik be. A felmérések szerint Mistríknek nem csak matematikai, de reális esélye is van a msodik fordulóra. Az SaS és a SPOLU már biztosította őt támogatásáról, az OľaNO pedig mérlegeli a lehetőséget.
 
 A Sme Rodina saját jelöltjét, Milan Krajniakot támogatja, aki a párt második embere, és aki nemrég szlovák nemzeti húrokat pengetve próbálta belopni magát a többségi választók szívébe („szlovákok nélkül Szent István nem tudott volna államot alapítani”).
A KDH Mistrík és a szintén független František Mikloško közül választ majd, ez utóbbi immár harmadszor pályázza meg az elnöki széket.
 
A macronista baloldali Progresívne Slovensko egy hölgyet, Zuzana Čaputovát támogatja a kampányban. A választások talán legellentmondásosabb jelöltje a híres-hírhedt Štefan Harabin, a Legfelsőbb Bíróság egykori elnöke, a HZDS valamikori igazságügyi minisztere. Nem túl jó megítélése ellenére viszonylag jól szerepel a felméréseken.
 
 
És persze ott van Bugár Béla a Most-Híd elnöke és elnökjelöltje, aki már javában gyűjti az aláírásokat, de akinek rengeteg energiája megy el a kormánykoalíción belüli harcokra. Egyes politológusok szerint Bugár már a politikai nyugdíjra készül, mások szerint az elnökválasztási kampányt pártja népszerűsítésére próbálja használni.
Menyhárt József, az MKP államfőjelöltje is gyűjti az aláírásokat, és hamarosan meg kell kezdeni a tényleges kampányt. Ő eddig a legkevésbé látható jelölt, aki mindössze szimbolikus célt tűzött ki maga elé: megismételni Bárdos Gyula 2014-es eredményét, ami legfeljebb arra elég, hogy Menyhárt saját választói körében próbára tegye magát.
 
Ha elkezdődik a hivatalos kampányidőszak, érdemes lesz figyelni majd a felmérések eredményét. Azok mutatják majd meg, kinek van reális esélye, és kinél lehet arra számítani, hogy egy másik jelölt javára visszalép.
 
 Körkép.sk nyomán
2019.01.10. 5 óra 35 perc.