A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Tőkés László: Trianonra az autonómia a válasz

„Románia hozzon létre magyar orvosi és gyógyszerészeti egyetemet”

Tőkés László szerint vissza kell állítani Marosvásárhelyen az önálló magyar orvosi és gyógyszerészeti egyetemet. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke egy február 8-ai temesvári sajtótájékoztatón beszélt erről.
 
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke egy pénteki temesvári sajtótájékoztatón beszélt erről. Felidézte: a Románia EU-csatlakozásakor 2007-ben tartott EP-választásokon, amikor független jelöltként indult, 176 ezer szavazatot szerzett, az RMDSZ pedig 282 ezer szavazattal juttatott be két jelöltet az Európai Parlamentbe.
 
Hozzátette: a 2009-es EP-választásokon, amikor az RMDSZ-szel közösen állított jelöltlistát vezette, 431 ezren szavaztak az összefogás listájára, és a gyér román választási jelenlét miatt a magyar lista a szavazatok 8,92 százalékát szerezte meg, ami három képviselő bejutását eredményezte. Tőkés László úgy vélte: most is az összefogás lenne a szavazatmaximalizálás legjobb eszköze, az erdélyi magyarok pedig a Kárpát-medencei magyar képviseletet és a migrációellenes erőket erősíthetnék az EP-ben.
 
Tőkés László szerint Szilágyi Zsolt, az EMNP elnöke lehetne az Erdélyi Magyar Néppárt és az Magyar Polgári Párt közös jelöltje az erdélyi magyar listán. Kijelentette: „ha Szilágyi Zsolt nem lenne, ki kellene találni”.
 
A sajtótájékoztatón szintén részt vevő Toró T. Tibor, az EMNP ügyvezető elnöke hozzátette: Szilágyi Zsolt 14 évig volt képviselő a román parlamentben, ahol a külügyi bizottságban tevékenykedett, és 12 éve vezeti Tőkés László brüsszeli irodáját. Úgy vélte: a munkája során szerzett tapasztalattal „olyan értéke az erdélyi magyarságnak”, akihez hasonló nincs a román pártokban. Toró T. Tibor elmondta: a javaslatról még nem egyeztettek az MPP-vel.
 
A sajtótájékoztatón Tőkés László kijelentette: vissza kell állítani Marosvásárhelyen az önálló magyar orvosi és gyógyszerészeti egyetemet. Úgy vélte, hogy a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) és a Petru Maior Egyetem tavalyi egyesítése a kolozsvári magyar nyelvű Bolyai Egyetem és román tannyelvű Babes Egyetem 1959-es egyesítéséhez hasonlítható.
 
„A magyar betegeknek joguk van a magyarul beszélő orvoshoz” – jelentette ki Tőkés László, aki szerint az önálló magyar orvosi egyetem biztosíthatná a magyarul beszélő orvosokat. Az EP-képviselő azt is hozzátette: kompromisszumos megoldásként tekint arra a lehetőségre, hogy önálló magyar kar alakuljon az egyetemegyesítéssel létrejött Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetemen (MOGYTTE).
Tőkés László szerint az EMNT és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) 15 ezer aláírást gyűjtött össze a magyar orvosképzés támogatására. Ezt Ecaterina Andronescu oktatásügyi miniszternek kívánják átadni. A politikus bírálta az RMDSZ-t amiatt, hogy csak megkésve, választási megfontolásból foglalkozik az egyetem ügyével. Toró T. Tibor úgy vélte: a MOGYE-ügy az erdélyi magyar politikai képviselet tehetetlenségének a szimbóluma. Hozzátette: azt követően azonban, hogy az egyetemen angol kar jön létre, meg kell teremteni a magyar kart is.
 
Tőkés László megjegyezte: az erdélyi magyarság minden mai gondja abból fakad, hogy a közösség nem kapta meg azt az autonómiát, amelyet az erdélyi románság 1918-ban, a román királysággal való egyesülés kinyilvánításakor megígért neki. Újságírói kérdésre kijelentette: nem készül újabb európai parlamenti mandátumra, hanem az erdélyi közéletben kíván aktív szerepet játszani a továbbiakban.
 
Az erdélyi magyar pártok és politikai szervezetek képviselői azt szorgalmazzák, hogy az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Románia hozzon létre magyar orvosi és gyógyszerészeti egyetemet.
 
Az Erdélyi Magyar Autonómia Kerekasztal résztvevői Szili Katalin miniszterelnöki megbízott vezetésével üléseztek pénteken Temesváron. Közleményük szerint fontosnak tartották, hogy az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Románia ebben az időszakban olyan meghatározó jogszabályokat fogadjon el, amelyek jelentősen hozzájárulnak a magyar közösség fejlődéséhez. Példaként említették egy erdélyi magyar orvosi és gyógyszerészeti egyetem létrehozását.
 
A résztvevők áttekintették az időszerű politikai eseményeket, a közelgő európai parlamenti választások ügyét, és rögzítették az idei ülésezési tervet. Döntöttek arról, hogy a következő üléseken áttekintik a román parlamentben több mint egy évtizede elakadt kisebbségi törvénnyel kapcsolatos javaslataikat, és egyeztetik álláspontjaikat.
 
A közleményt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nevében Székely István ügyvezető alelnök, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) nevében Sándor Krisztina ügyvezető elnök, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) nevében Toró T. Tibor ügyvezető elnök, valamint Szili Katalin miniszterelnöki megbízott írta alá.
 
Szili: Magunk kívánunk dönteni a magunk életéről
 
Szili Katalin szerint a magyarság maga kíván dönteni a maga életéről azon keretek között, amelyekbe száz éve kényszerült. A miniszterelnöki megbízott a Kárpát-medencei Autonómiatanács (KMAT) által szervezett temesvári centenáriumi konferencia megnyitójában beszélt erről. A konferencia keretében történészek tartottak előadásokat azokról az eseményekről, amelyek száz évvel ezelőtt a Bánságban történtek.
Szili Katalin a rendezvény fontosságát méltatván kijelentette: „ha a múltban eligazodunk, helyes iránytűnk lesz a jövő felé is”. A miniszterelnöki megbízott kijelentette: amiként a múltban, úgy jelenleg is ki lehet mondani, hogy a magyarság számára autonómiát kell biztosítani európai keretek között, ahogyan Európában bárhol másutt lehetséges. Hozzátette: ennek a kinyilvánítása nem ok arra, hogy bárki a magyarokra süsse a bélyeget, hogy etnikai alapon, elszakadási szándékkal akarják az autonómiát.
 
Kijelentette: erről soha nem esett szó a kezdeményezésére létrejött autonómia-kerekasztal megbeszélésein. „Mi azon keretek között, amelyekbe száz évvel ezelőtt kényszerültünk, magunk kívánunk dönteni a magunk életéről. Csak ennyit akarunk, nem többet, nem kevesebbet” – fogalmazott a politikus.
 
Tőkés László KMAT-elnök megnyitóbeszédében emlékeztetett arra, hogy a temesvári a KMAT konferenciasorozatának a negyedik állomása, miután Pécsett, Temerinben és Kolozsváron tartottak hasonló rendezvényeket.
 
Tőkés László nyomatékosította: Trianonra az autonómia a válasz. Az EP-képviselő az erdélyi szász közösség példáját említette, mely 1919. január 8-án az erdélyi románok által megígért teljes körű autonómia tudatában arról határozott, hogy támogatja a román királyság és Erdély egyesülését. Úgy vélte: e tévedés következménye, hogy a szászok csaknem eltűntek Erdélyből. „Ne kövessük a szászok példáját, ne kövessük az öngyilkos történelmi tévedésüket” – jelentette ki Tőkés László.
 
A konferencia keretében Lönhárt Tamás történész, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem adjunktusa, Borsi-Kálmán Béla történész, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem professzora, valamint Bodó Barna politológus, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem docense tartott előadást az 1918-1819-es bánsági eseményekről.
 
(hirado.hu nyomán)