A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Meddig büntetik Svájcban a házasokat?

Teljesen törölték egy svájci népszavazás eredményét

1848 óta példátlan dolog történt most Lausanne-ban – írja a svájci illetőségű Tages Anzeiger. Az ott ülésező helvét szövetségi bíróság ugyanis a bő három évvel ezelőtti, 2016. február 28-án tartott referendumot teljesen érvénytelennek nyilvánította az „átláthatóságbeli hiányosságok” miatt.
A történet ott kezdődött, hogy a svájci Kereszténydemokrata Néppárt (CVP) javasolta az alkotmány módosítását „a házaspárok megbüntetése ellen”. Ez alatt azt értették, hogy az alaptörvénybe kell foglalni, hogy az állam előtt életüket hivatalosan is összekapcsolt párok adózás és egyéb szociális juttatások tekintetében ne járhassanak rosszabbul, mint az élettársi kapcsolatban élők. A kezdeményezésről tartott népszavazás során a svájciak hajszálvékony többséggel leszavazták az ötletet: 1 609 152 támogató szavazattal szemben 1 664 224 elutasító érkezett, azaz mindössze 50,08 %-os többséggel győztek a nemmel voksolók!
A svájci kereszténydemokraták azonban nem a kis különbség miatt nem nyugodtak bele az eredményekbe. Állításuk szerint ugyanis, amit most a lausanne-i bíróság is helyben hagyott, a kormány teljesen félretájékoztatta a svájciakat a probléma által érintettek számáról: a minden népszavazáshoz kiadott „Szavazási Könyvecskében” is úgy szerepelt, hogy a CVP kezdeményezése „mindössze” 80 000 párt érint. Nem elég, hogy ez csupán egy becslés volt, semmilyen konkrét szám, amiről már önmagában nem volt szó, hanem az adat maga 2001-ből származott! És hogy ez miért fontos? Nos, a 2016-os adatok szerint 450 000 párt „büntetnek” a svájci törvények, csak mert házasságban él.
Látható, hogy a kereszténydemokraták egy majdnem félmilliós csoport ügyét akarták felkarolni, hogy mégse lehessen már törvényesen az a faramuci állapot, hogy ők anyagilag egyszerűen rosszabbul járnak, mint a házasodni nem akaró társaik. Így már rögtön nem csak a keresztényeknek fontos, felfújt, lényegtelen dologról van szó, ami könnyen más végeredményhez is vezethetett volna, érvel a szövetségi bíróság.
Joggal örülhetnek tehát a kereszténydemokraták, egy azonban biztos: hogy most mi jön, abban mindenki teljesen tanácstalan. A népszavazásban messze élenjáró Svájc történelmében sem fordult még elő 1848, a modern polgári alkotmányuk életbe lépése óta, hogy egy országos referendumot megsemmisítettek volna. Kantoni szinten persze volt már rá példa, de arra, hogy magáról a kormányról derüljön ki, hogy „sokkolóan hamis számokkal” tévessze meg saját állampolgárait, még nem. Ez annak tükrében különösen érdekes, hogy az alpesi ország kormányaként működő Szövetségi Tanácsban mindig képviselteti magát az összes párt, tehát a „házaspártok büntetését” eltörölni kívánó CVP is. Jól mutatja a példa, hogy bárhol, ahol, emberek dolgoznak, még a Svájchoz hasonló „bezzegországokban” is csúszhat hiba a rendszerbe.

Seres Attila