A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Aláírta a gyalázatos nyelvtörvényt az ukrán házelnök

Május 14-én délelőtt Andrij Parubij, Ukrajna Legfelsőbb Tanácsának (parlamentjének) elnöke aláírta a 2019. április 25-én megszavazott, Закон України „Про забезпечення функціонування української мови як державної” (Ukrajna törvénye „Az ukrán mint államnyelv funkcionálásának biztosításáról”) című jogszabályt.
 
A jogszabállyal szemben hevesen tiltakoztak a kárpátaljai magyar szervezetek, mert szerintük felszámolja a kisebbségek valamennyi eddigi nyelvi jogát. A törvény ugyanis a magánbeszélgetéseket és a vallási szertartásokat kivéve gyakorlatilag mindenhol kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát, az ukrán nyelv, illetve a szabályok megsértéséért pedig jogi felelősségre vonást, bírságot, a nemzeti szimbólumok meggyalázása esetén akár börtönbüntetést is kilátásba helyez.
 
Az ukrán parlament hivatalos honlapjának tudósítása szerint a ma délelőtti ülésszakon a parlament elvetette azokat a beadványokat, amelyek szerint a nyelvtörvényt a házszabály megsértésével fogadták el, s ezáltal elhárult a jogi akadály az elől, hogy a házelnök aláírja a dokumentumot.
 
Parubij aláírása révén megnyílt az út ahhoz is, hogy Ukrajna elnöke is ellássa kézjegyével az államnyelvi törvényt, és az hatályba lépjen.
 
Mivel a kijevi törvényhozás szándékosan halogatja a nagy többséggel megválasztott új elnök, Volodimir Zelenszkij hivatalos beiktatásának időpontját, ez azt jelenti, hogy egy ideig még mindig az idei elnökválasztáson csúfosan leszerepelt oligarcha, Petro Porosenko tölti be Ukrajna elnökének beosztását, aki korábban többször kijelentette, hogy egyértelmű szándéka a nyelvtörvény aláírása.
 
karpatinfo.net nyomán