A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Szlovákiának módosítania kell az állampolgársági törvényt!

Hét éve tart a jogi küzdelem

Talán már tudott valamit Zuzana Caputova, Szlovákia új elnöke, amikor a minap a kettős állampolgárság tiltását bírálta
Az Európai Bizottság felszólítására ugyanis a szlovák kormánynak újra napirendre kell tűznie a 2010-ben elfogadott, Fico-féle állampolgársági törvényt, hogy megvizsgálják, az összhangban van-e az uniós jogszabályokkal – közölte a ma7.sk-val Id. Lomnici Zoltán.
Lomnici – az Emberi Méltóság Tanácsa elnökeként, az azóta elhunyt Tamás Ilonka néni felkérésére – még 2011-ben kezdett el foglalkozni a szlovák állampolgársági törvénnyel. Mint ismert, Tamás Ilonka egyike volt azoknak a felvidéki magyaroknak, akiket miután felvették a magyar állampolgárságot, minden szlovák állampolgárságból adódó joguktól megfosztottak. Lomnici 2012-ben indítvánnyal fordult az Európai Parlament (EP) petíciós bizottságához, azonban Jaroslav Paška, akkori SNS-es EP-képviselő elérte, hogy az indítványt vegyék le a bizottság napirendjéről. Ezt követően Lomnici bíróságon támadta meg az EP döntését. A bíróság helyt adott Lomnici keresetének, és kimondta az eljárás jogszerűtlenségét. A 2015-ben újra beadott indítvánnyal összefüggésben a petíciós bizottság ma közölte, az Európai Bizottság a szlovák kormányhoz fordul azzal, hogy miként kívánja összehangolni az állampolgársági törvényt az uniós jogszabályokkal.
„Egy hétéves küzdelem fontos állomásához érkeztünk, mert ez azt jelenti, hogy Szlovákiának a jogszabályhoz hozzá kell nyúlnia” – közölte a Ma7 megkeresésére Lomnici, aki szerint nem pusztán magyar ügyről van szó, hanem emberi jogi kérdésről, hiszen például több mint négyezer, Nagy-Britanniában élő kettős állampolgársággal rendelkező szlovákot is érint a kérdés. ​„Itt van a lehetőség, hogy az egyik legakutabb szlovák-magyar ügyet megoldják, hiszen most már egyértelmű, hozzá kell nyúlni a törvényhez” – vélekedett Lomnici. Arra a kérdésünkre, mi van akkor, ha a felszólítás ellenére a szlovák kormány nem tesz semmit, Lomnici azt felelte, erre gondolni sem mer. Szlovákia ugyan megteheti, hogy passzív marad a kérdésben, de akkor kötelezettségszegési eljárás fenyegeti. „S ha azután sem módosít a törvényen, akkor az Európai Bírósághoz kerülhet az ügy. Ez utóbbinak a döntése azonban már kötelező érvényű” – mondta Lomnici.