A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Több rendőr, szigorúbb büntetések, nagyobb hatáskörök

Boris Johnson új brit kormányfő keményebben akar fellépni a bűnözéssel szemben, ezért 10 ezer új börtöncellát akar kialakítani, és 20 ezer fővel akarja bővíteni a rendőrségi állományt. Ezen felül szélesítené a rendőrség jogköreit is.
 
A Mail on Sunday vasárnaponként megjelenő hetilapnak nyilatkozva Johnson elmondta, hogy a börtönök kapacitásának növelése nagyjából 2,5 milliárd fontba fog kerülni. Az anyagi forrásokat Sajid Javid pénzügyminiszter már elkülönítette erre a célra.

A brit kormányfő szigorúbb büntetést akar az erőszakos bűncselekményeket elkövető elítéltekre vonatkozóan, ahogy a kések nyilvános viselésére is. Épp a késes támadások elszaporodása az egyik legfontosabb érv Johnson tervei mellett. Az elmúlt hónapokban rendkívüli mértékben megnőtt az erőszakos bűncselekmények száma, legnagyobb részük pedig gyűlölet-bűncselekmény. Nagy-Britanniában a bűnözés utoljára 1946-ban öltött ekkora méreteket. A kés viselése elleni harc egyik fontos része lesz a rendőrség jogkörének kiszélesítése, ami mintegy 8000 rendőrt érintene. A terv szerint bárki bármikor megállíthatnának és átkutathatnának indoklás nélkül.
 
A baloldali és liberális sajtó máris nekiment a Brexit korábbi élharcosának számító Johnson terveinek. A német Der Spiegel szerint például az intézkedés „megnövelné az objektívan indokolatlan ellenőrzések számát”.
 
Johnson szigorítaná a büntetés-végrehajtás feltételeit is. Eltörölné például, hogy automatikusan szabadon engedjék büntetésük felének leteltével azokat az elkövetőket, akiket nem soroltak a veszélyes kategóriába. Helyette a büntetés teljes időtartamát ki kellene tölteniük, még ha csak pár hónapra is varrják be őket.
 
Johnson szerint a cellaszámok növelése mellett a „reszocializációra” is nagy hangsúlyt kéne fektetni, mert a brit börtönök – mint mondta „bűngyárak, ahol a rossz emberekből szörnyetegek válnak”.

korkep.sk nyomán