A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Durva jogsértések az ukrajnai választásokon

„Bár az ukrán törvények előírják, a Központi Választási Bizottság ezúttal sem alakított ki olyan magyar többségű választókörzetet, ahol magyar jelölt valós eséllyel kerülhetett volna be a Parlamentbe."

Az EP külügyi szakbizottsága a július 21-ei ukrajnai előrehozott parlamenti választások eredményeiről vitázott szeptember 3-án. Az ülésen több képviselő elégedettségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy mennyire demokratikus és jól szervezett volt a választás. Bocskor Andrea EP-képviselő hozzászólásában azonban a választások, és az azt megelőző kampány során tapasztalt számtalan visszaélésre hívta fel a figyelmet, melyek súlyosan hátrányosan érintették a kárpátaljai magyarokat – olvasható a képviselőasszony szeptember 3-ai sajtóközleményében.
 
Bocskor Andrea rámutatott: „Bár az ukrán törvények előírják, a Központi Választási Bizottság ezúttal sem alakított ki olyan magyar többségű választókörzetet, ahol magyar jelölt valós eséllyel kerülhetett volna be a Parlamentbe. Ehelyett három választókörzetre vágták szét a tömbmagyar vidéket, így a magyarok aránya egyik körzetben sem haladta meg a 30 százalékot. Nem biztosítottak tehát egyenlő lehetőséget a képviseletre, hátrányból indultak a magyar jelöltek. Ennek ellenére mindhárom körzetben indult magyar jelölt, ám nekik “klónokkal”, szavazatvásárlásokkal és megfélemlítésekkel tovább rontották esélyeiket. Arra is volt példa, hogy lerohanták a magyar jelöltek mellett kampányoló aktivisták házait és eljárást indítottak ellenük”.
 
A magyar EP-képviselők mellett román társaik is egyetértettek abban, hogy mindennapos az országban a nemzeti kisebbségekkel szembeni ellenséges hangulatkeltés, és ez mielőbbi megoldást igényel főleg az oktatási- és nyelvtörvényt illetően. Ukrajnának továbbá rendeznie kellene kapcsolatait közép-európai szomszédaival, hiszen azok támogatják az ország demokratikus fejlődését.
 
„Az EP-nek és az EU-nak nyomást kell gyakorolni Ukrajnára, hogy tartsa be saját törvényeit és ne csak papíron legyenek jogai a nemzeti kisebbségeknek. Őszintén remélem, hogy a hatóságok kivizsgálják a választási törvénysértéseket” – mondta el Bocskor Andrea az ülést követően.
 
Háttér: Július 23-án Bocskor Andrea levélben hívta fel Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnöke, David Sassoli, az Európai Parlament elnöke, Johannes Hahn, bővítésért felelős biztos, Federica Mogherini, az Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselő, Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke, valamint több EP-képviselő és kisebbségi jogvédő szervezet figyelmét az ukrajnai parlamenti választások során tapasztalt jogsértésekre.
 
karpatalja.ma nyomán