A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Trócsányi Lászlót bővítés- és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztosnak jelölték

Trócsányi Lászlónak a bővítés- és szomszédságpolitikáért felelős tárcát szánja az Európai Bizottság megválasztott elnöke, Ursula von der Leyen, aki szeotember 10-én, kedden mutatta be a novemberben hivatalba lépő testület tervezett összetételét.
 
A holland Frans Timmermans, a dán Margrethe Vestager és a lett Valdis Dombrovskis is úgynevezett ügyvezető alelnök lesz – jelentette be Ursula von der Leyen Brüsszelben.
 
Az új testületben nyolc alelnök lesz, közülük a három ügyvezető alelnök kettős funkciót lát majd el, egyrészt felelősek lesznek a meghirdetett munkaprogramban szereplő három kulcstéma valamelyikéért, másrészt biztosi feladatokat is betöltenek.
 
Timmermans koordinálja az európai zöldmegállapodással kapcsolatos munkát, ő lesz felelős a klímapolitikáért is.
 
Vestager koordinálja a digitális kornak megfelelő Európa programját, és egyúttal továbbra is betölti majd a versenyjogi biztosi posztot.
 
A holland Frans Timmermans, a dán Margrethe Vestager és a lett Valdis Dombrovskis is úgynevezett ügyvezető alelnök lesz – jelentette be Ursula von der Leyen Brüsszelben.

LISTA:
 
Az osztrák Johannes Hahn lesz felelős a „Költségvetés és igazgatás" portfólióért, és közvetlenül a Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek fog jelenteni. 
 
A belga Didier Reynders az új bizottságban ő lesz felelős a „Jogérvényesülés" portfólióért.
 
Marija Gabriel (Bulgária) jelenleg is a bizottság tagja. Az "Innováció és ifjúság" portfólióért felel.
 
Sztella Kiriakídisz (Ciprus) orvospszichológus vezeti majd az „Egészségügy" portfóliót.
 
Az észt Kadri Simsonhoz tartozik majd az „Energiaügy" portfólió.
 
Jutta Urpilainen (Finnország) egykori pénzügyminiszter veszi át a „Nemzetközi partnerségek" portfóliót.
 
A francia Sylvie Goulard a „Belső piac" biztosaként felügyeli majd az iparpolitikával kapcsolatos munkát, és támogatni fogja a digitális egységes piacot. Ő felel majd a védelmi iparral és űrkutatással foglalkozó új főigazgatóságért is.
 
Phil Hogan (Írország), a jelenleg a mezőgazdaságért felelős tapasztalt biztos a „Kereskedelem" portfólió vezetésével támogatja majd az új bizottság munkáját.
 
Paolo Gentiloni korábbi olasz miniszterelnök a „Gazdaságpolitika" portfóliót vezeti.
 
Virginijus Sinkevičius (Litvánia) litvániai gazdasági és innovációs miniszter a „Környezet és óceánok” portfólióért lesz felelős.
 
Nicolas Schmit (Luxemburg) az Európai Parlamentnél, valamint foglalkoztatásügyi és munkaügyi miniszterként szerzett tapasztalatait a „Munkahelyteremtés" portfóliója területén hasznosíthatja.
 
Helena Dalli (Málta) vezeti majd az „Egyenlőség" portfóliót.
 
Janusz Wojciechowski (Lengyelország) az Európai Parlament régóta hivatalban lévő tagja volt a Mezőgazdasági Bizottságban, jelenleg az Európai Számvevőszék tagja.
Hozzá tartozik majd a „Mezőgazdaság" portfólió.
 
Elisa Ferreira (Portugália) vezeti majd a „Kohézió és reformok" portfóliót.
 
Rovana Plumb (Románia) az Európai Parlament tagja (a szociáldemokraták csoportjának alelnöke), aki Romániában korábban környezetvédelmi és éghajlatváltozási, munkaügyi, uniós alapok kezeléséért felelős, oktatásügyi és közlekedési miniszter is volt. Hozzá tartozik majd a „Közlekedés" portfólió.
 
Janez Lenarčič (Szlovénia) szlovén diplomata. Uniós ügyekért felelős államtitkárként éveken át szorosan együttműködött az Egyesült Nemzetek Szervezetével, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettel és az Európai Unióval.
Hozzá tartozik majd a „Válságkezelés" portfólió.
 
Ylva Johansson jelenleg svéd foglalkoztatásügyi miniszter. Ő vezeti majd a „Belügy" portfóliót.

***
 
Egy jól kiegyensúlyozott csapatról van szó – mondta az EB megválasztott elnöke. Olyan bizottságot szeretne, amely a tenni akarásra épül – tette hozzá. Olyan biztosi kollégiumot szeretne, amely meghallgatja az európaiak véleményét. Von der Leyen elmondta, hogy az új biztosoknak el kell majd látogatniuk az összes uniós fővárosba.  A célok között szerepel az adminisztratív terhek csökkentése, valamint a kis- és középvállalkozások segítése -mondta az EB megválasztott vezetője, s hozzátette: a bizottságnak gyorsan kell a legfontosabb témákban döntenie majd
 
MTI, hirado.hu, origo.hu nyomán