A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Hollik: kiszállítási kvóta lehet, de kötelező betelepítési kvóta nem

A migránskvóta újra napirenden van, fenyegeti a tagállamokat és az európai városokat – mondta a kormányszóvivő október 8-ai, keddi budapesti sajtótájékoztatóján. Hollik István kijelentette: a magyar kormány álláspontja változatlan.
 
Hollik István felidézte a Dimitrisz Avramopulusz migrációs biztos keddi nyilatkozatát, amelyben újra a máltai migrációs kvóta elfogadására szólította fel az unió tagállamait.
 
A kormányszóvivő megerősítette a magyar kabinet eddigi álláspontját, amelyből – hangsúlyozta – eddig sem engedtek és ezután sem kívánnak engedni, azaz kiszállítási kvóta lehetséges, de kötelező betelepítése kvóta nem.
 
Nem a bevándorlókat kell behozni, hanem azokat, akik illegálisan bejöttek, kell kivinni Európa területéről – jelentette ki.
 
Hozzátette: a biztos nyilatkozata megerősíti, hogy a távozó brüsszeli bizottság az utolsó heteit a kötelező betelepítési kvóta kikényszerítésére kívánja fordítani.
 
A bevándorláspártiak továbbra is azon dolgoznak, hogy még több migránst hozzanak be, és azokat kötelező módon szétosszák. A máltai kvótamegállapodás elfogadásával és kiterjesztésével az a cél, hogy kényszerpályára állítsák a tagállamokat és az uniós bizottságot – értékelt Hollik István.
 
Mélységesen antidemokratikusnak és inkorrektnek nevezte, hogy az utolsó napjait töltő Európai Bizottság kényszerpályára akarja állítani az új Európai Bizottságot, hogy ne legyen mozgástere a kontinenst érintő egyik legfontosabb üggyel kapcsolatban.
 
Nem az első és nem is az utolsó próbálkozás
 
A kormányszóvivő hangsúlyozta: látják, hogy nem ez az első, és nyilvánvalóan nem is az utolsó próbálkozás. Volt már rá példa a belügyminiszterek tanácsán, korábban a LIBE-bizottságban, ahol megkísérelték arra rávenni a tagállamokat, hogy fogadják el a kvótamegállapodást – emlékeztetett.
 
Hollik István kijelentette: az az ellenzéki és baloldali érvelés, hogy migránskvóta nincs és nem is volt napirenden, nem állja ki az igazság próbáját.
 
A kormányszóvivőt kérdezték Borkai Zsolt győri polgármester ügyéről is, amire úgy reagált, hogy a kormány ezt az ügyet a városvezető magánélete részének tekinti, és nem kívánja kommentálni.
 
hirado.hu nyomán