A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Kijev visszavonta a Petőfi-ösztöndíjasok tartózkodási engedélyét

Dupka György a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet igazgatója arról számolt be, hogy nemrégiben nyolc Kárpátalján tevékenykedő Petőfi-ösztöndíjas munkáját függesztették föl.
 
Mint írja, a hatóságok, illetve az illetékes bevándorlási hivatal vízumkérelmek elutasításával, valamint a tartózkodási engedélyek visszavonásával elérték, hogy az igen fontos, gyakorlatilag missziós szolgálatot teljesítő ösztöndíjasoknak haza kelljen térniük.

 
Dupka felhívja a figyelmet arra a tényre is, hogy az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) korábban már vizsgálta a Petőfi-ösztöndíjasok kárpátaljai tevékenységét, így azok most jobbnak látták, ha november 7-éig mindnyájan hazatérnek. Ebben a nemzetpolitikai államtitkárság volt segítségükre.
 
A Művelődési Intézet vezetőjén álláspontja szerint a kialakult szituáció: (...) mérhetetlenül méltatlan a Petőfi Sándor Program, az ösztöndíjasok munkája szempontjából, valamint a szórvány magyar közösségek szempontjából, akiknek reményt és hitet szerettek volna adni a szórvány létben is. Magyarán szólva, nemkívánatos személynek (persona non grata) nyilvánították őket, akik eddig eredményes nevelő és kultúra-szervező tevékenységet fejtettek ki a magyarság körében megjelölt állomáshelyükön, akik népzenére, néptáncra, hagyományőrzésre, nyelvtanulásra oktatták a fiataljainkat, az iskolás korú tanulókat.
Azzal, hogy a helyi magyarság életébe már szervesen bekapcsolódó ösztöndíjasok munkája ilyen hirtelen szakadt félbe, sok, igen fontos rendezvény, kezdeményezés, illetve projekt megvalósítása került veszélybe.”
 
Ma7.sk nyomán
 
Fotón: Magyar kisiskolások Kárpátalján. Képünk illusztráció.